How I clean my makeup brushes

12:22 AM TheglamorousB 2 Comments


After I did my Makeup Favourites, another idea came in my mind. And that was to do a "How I clean my makeup brushes" tutorial. Having few easy steps, I created this post easily with pretty much no effort but definitely a lot of pleasure.

Откако го направив "Meјкап фаворити" постот, на ум ми дојде идеа за правење пост за се околу тоа како ги чистам четките кои ги користам.Имајќи неколку лесни чекори, го направив овој пост речиси без напор, но дефинитивно со многу задоволство.

I clean my brushes once in two months, but you can do that more or less often depending on how much you use them

Јас ги чистам четките еднаш во два месеци, но можете да ги чистите зависно од тоа колку ги користите.I start with a little bit of Head & Shoulders mint shampoo, soak my brush and massage it in circular motions in either the plate or on my hand.

Започнувам со мала количина од Head & Shoulders шампонот од ментол, и со кружни движења поминувам низ шампонот со четката.

After that, I rinse them under running warm water, again in circular motions.

Потоа, ги плакнам низ млака вода, повторно во кружни движења

I let them sit on a clean tower for a few minutes. Never let them dry with the bristles down. It loosens the glue and make the bristles come of.

Ги оставам да се подзасушат на чиста крпа неколку минути. Никако немојте да ги оставате со влакната надолу, тоа придонесува за олабавување на лепакот и нивно паѓање.

After 10-20 minutes, I put the brushes on the edge of the table, letting the bristle part hang outside the table, so they can dry and not lose their shape.

После 10-20 минути, ги ставам четките така што делот со влакната е слободен и не лежи на површината на масата, тоа помага четките да не ја изгубат формата.

Тhat's how I clean my makeup brushes. Leave any suggestions bellow. Hope you liked the post :)


2 comments:

Anonymous said...

Четка што не е истриена не е ни измиена.
Не ми е јасна твојава техника, очигледно е дека ти се нови и некористени четките па пробуваш да направиш "корисен" пост кој всушност нема врска. Погледни барем некое видео на YouTube да видиш како се чистат валкани четки па после продавај финти.
Јас можам да се кладам дека пола и повеќе од четките не знаеш за што служат, а камоли да си ги користела и испрала барем еднаш претходно.

Peace out!

Четките се купени пред точно една година. Првата слика е сликана тогаш, а после ова миење четките беа како нови. Најверојатно таков впечаток си добил/а поради светлината на сликата.
И добро знам за што се користат четките, фала ти :)